Politisk stormvarsel

Politisk stormvarsel

Om bloggen

Denne bloggen er ei forlenging av politikksida mi på www.framilyset.com

Namnet på bloggen er meint å gi eit hint om at det støtt skjer ting i internasjonal politikk som kan få stygge konsekvensar også for norske arbeidsplassar...

I 2013 og 2014 særleg forhandlingane om ein frihandelsavtale TISA som Noreg er med på trass i at det skjer utanfor WTO.

(Kommentarar til innlegga kan skrivast ved å trykke på "Comments" under innlegga.)

Farlege økonomiske, intellektuelle og politiske eliter.

Farleg liberalismePosted by Odd Tarberg Mon, January 27, 2014 13:31:33

Den renomerte journalisten i Financial Times, Martin Wolf, har kome med ei skikkeleg salve av ein artikkel som Dag Seierstad siterer frå i Klassekampen den 25. januar.

Han skriv mellom anna: "Dagens økonomiske, finansielle, intellektuelle og politiske eliter svikter like skjebnesvangert som da de tilsvarende europeiske elitene for hundre å siden førte Europa ut i første verdenskrig og inn i ei etterkrigstid som førte til krise, massearbeidsløshet og en ny verdenskrig." Ikkje akkurat småtterier frå ein fast spaltist i ei konservativ finansavis!!

(Eg har ikkje link til Seierstad sin artikkel, men Wolf sin artikkel kan du sjå her: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/cfc1eb1c-76d8-11e3-807e-00144feabdc0.html#axzz3CpxBqHHO)

I alle fall: Det er denne banden av religiøst ultra-liberale maktmenneske som Wolf verbalt hudflettar, som no gjer meir og mindre som dei vil. Det er ikkje minst denne gjengen som har sett i gong forhandlingane om TISA, Frihandelsavtalen for tenester, som eg prøver å lage bråk om i "det offentlege rom". Uten særleg suksess, må eg vedgå...

Eit anna sitat frå Wolf sin artikkel: "Befolkningen i kriserammede land har ingen innflytelse på denne maktutøvelsen. De politikerne som står ansvarlige forfor befolkningen,er også maktesløse. Skillet mellom de som kan stilles til ansvar og de som har makt, rammer i hjertet av ethvert begrep om den demokratisk styreform."

Ja, slik er det, og likevel er våre eigne rikspolitikarar i desse dagar i ferd med å akseptere ein avtale (TISA) om meir frihandel, som ytterlegare reduserer det politiske handlingsromet dei i staden burde tvihalde på. (sjå dei to innlegga under her..)

Eg må seie at eg blir meir og meir "fortvila" over at eg ikkje klarer å få nokon med i alle fall litt politisk makt til å reagere...

.............. Eg må nesten legge til eit par sitat til frå Martin Wolf sin artikkel: ...elitene har misforstått konsekvensene av hodestups finansiell liberalisering. Forført av fantasier om sjølstabiliserende finansmarkeder, har de oppmuntra til enorme veddemål om å tjene penger på stadig stigende gjeld. De politiske elitene undevurderte fullstendig faren for et systemsammenbrudd".

Wolf uttrykker seg kanskje feil når han set finanseliten i same båt som den politiske eliten, når han seier at også finanseliten har feila. Spørsmålet er om ikkje finanseliten nettopp har fått det som den vil. Dei fleste av finansfyrstane har ikkje tapt på børskrakket ser det ut til, og i tillegg kan det sjå ut til at dei berre ser det som gunstig at krisa blir så stygg for vanlege folk at det meste av arbeidarvern (løn- og miljø-) blir rasert. Ein arbeidsstyrke som står med lua i handa og må jobbe for knappar og glansbilder, er vel ikkje så dumt for dei som vil ta ut maksimalt med finansprofitt?  • Comments(0)//varsel.framilyset.com/#post2